Magashegyi menedékházas körtúra a Berchtesgadeni-Alpokban

NémetországWatzmanntour

Teljes hossz (egy irányban): 47 km

Összes emelkedés / süllyedés: 3975 m / 3981 m

Legmagasabb pont: 2590 m

Legalacsonyabb pont: 590 m

Összesített menetidő: 23½ óra

Ajánlott időtartam: 4 nap

Ajánlott időszak: június - október

Járhatóság: gyalog

Nehézség: jó erőnlét és lépésbiztosság szükséges, tériszonyosoknak nem ajánlott

Mágnesműhely webáruház az útvonal áttekintő térképe

Négynapos magashegyi túra a Berchtesgadeni-Alpok „koronás királya”, a tiszteletet parancsoló Watzmann körül, menedékházról menedékházra járva.

Az út kiinduló pontja Schönau am Königsee település, ahonnan a Watzmann menedékház, majd a Wimbachgries menedékház és a Kärlinger menedékház érintésével térünk vissza a Köngssee partjára, St. Bartholomä falucskába. Itt érdemes hajóra szállni és a tavon átkelve eljutni a kiindulási pontra. Az egyes szakaszok hossza 8 és 18 km között változik, a napi szintek nagyjából +/-800 m és +/-1900 m között ingadoznak. Az útvonal bejárása az imént leírt irányban célszerű, mert így a második napra esik a túra legnehezebb (távban és szintben is megerőltető) szakasza, melynek során előbb a Watzmann 2651 m magas Hocheck csúcsát kell megmászni, majd 1900 méter ereszkedés után 5 km hosszan felmenni a Wimbachgries-völgyön (közel 600 m szintemelkedés). Mivel a Watzmann megmászása egy oda-vissza kitérő, érdemes a Watzmann-házból reggel kis zsákkal nekiindulni, és a csúcsmászásból visszatérve felvenni a teljes felszerelést és úgy folytatni a vándorlást a Wimbachgries-ház felé.

A Watzmanntour részben magashegyi terepen vezet, helyenként fémeszközökkel biztosított. Bejárásához különleges felszerelésre nincs szükség, de szezon elején és végén a Watzmannon számíthatunk havas, esetleg jeges terepre is. Az időjárási körülmények hirtelen megváltozására szintén fel kell készülni megfelelő ruházattal (persze érdemes ügyelni arra, hogy ne tömjük túl a hátizsákunkat: könnyebb teherrel a túra is élvezetesebb lesz). A házakban csak készpénzzel lehet fizetni és a hálózsák használata kötelező. Az út népszerűsége miatt erősen ajánlott az előzetes szállásfoglalás a házakba, különösen július-augusztus hónapokban! A szállásdíjakból Alpenverein tagságival jelentős kedvezményeket kaphatunk.

További információk

Az útvonal egyes szakaszainak részletes leírásai német és angol nyelven elérhetőek az alábbi weboldalakról:

www.davplus.de

www.berchtesgadener-land.com

www.alpenvereinaktiv.com

www.bergfex.at

Olvasói megjegyzések

Neked milyen tapasztalataid vannak az úttal kapcsolatban? Oszd meg véleményed a Facebook segítségével!