Zöld-tavi menedékház

SzlovákiaChata pri Zelenom plese

Koordináták: 49,2101 N | 20,2214 E [megjelenítés térképen]

Tszf. magasság: 1551 m

Férőhelyek: 56 fő (2/4/6/8/12 ágyas szobák)

Nyitva tartás: egész évben

Megközelítés: gyalog

Hivatalos weboldal: www.chataprizelenomplese.sk

Telefon: +421-901-767420

E-mail: tatry[kukac]chataprizelenomplese.sk

Beszélt nyelvek: szlovák, angol

Egyéb: étterem | vezetékes víz | melegvizes tusoló

Mágnesműhely webáruház

A több száz éves turista-hegymászó múlttal rendelkező Magas-Tátra csipkézett gerincei és vadregényes völgyei manapság sem szűkölködnek látogatókban. Nem csoda hát, hogy számos jól felszerelt, komfortos – s épp ezért nagy forgalmú – menedékházat találunk itt. Jelen bejegyzésben az egész hegység talán legfestőibb környezetében található menedékháza kerül górcső alá.

Zöld-tavi menedékház

A Szlovák Turista Egyesület (KST), valamint a Szlovák Hegymászó Egyesület (JAMES) tulajdonában lévő Zöld-tavi menedékház a Magas-Tátra legkeletibb völgyrendszerének (Késmárki-Fehérvíz-völgy – Dolina Kežmarskej Bielej vody) felső részében található. Egész pontosan a Zöld-tavi-völgy (Dolina Zeleného plesa) hatalmas csúcsok és sziklafalak által amfiteátrum-szerűen körbebástyázott tókatlanában. A környező ormok 900-1000 méterrel magasodnak fölénk, így a Wéber-csúcs (Malý Kežmarský štít, 2514 m), a Késmárki-csúcs (Kežmarský štít, 2556 m), a Fecske-torony (Pyšný štít, 2623 m), a Téry-csúcs (Malý Pyšný štít, 2591 m), a Zöld-tavi csúcs (Baranie rohy, 2526 m), a Papirusz-csúcs (Čierny štít, 2429 m) és a Vörös-tavi csúcs (Kolový stít, 2418 m). A legendás Karbunkulus-torony (Jastrabia veža, 2137 m) bár szomszédainál alacsonyabb, megjelenésében azonban nem kevésbé hatásos. E hatalmas kulisszák tövében megbújó tó partján a Magyarországi Kárpát Egyesület (MKE) áldásos tevékenységének köszönhetően már 1880-tól menedékhely állt (az Elülső-Rézaknák völgyének Weidau-rétjéről ideköltöztetett Egyed-menedékház), ami azonban rövid időn belül háromszor is leégett. Helyén 1897-ben húzták fel az MKE Frigyes-menedékházát, melynek többszöri kibővítésével és átalakításával nyerte el mai formáját az időközben többször is átnevezett épület (1950-től egy ideig a Brnčalova chata nevet viselte a közelben balesetet szenvedett hegymászó-oktató Albert Brnčal emlékére, de ezt megelőzően volt Karbunkulus-torony-ház is).

A menedékház Tátralomnic (Tatranská Lomnica), Matlárháza (Tatranské Matliare) és Barlangliget (Tatranská Kotlina) felől többféle jelzett turistaúton is megközelíthető. Ezek egyike sem különösebben megerőltető, viszont a hegylábi részeken készüljünk fel a 2004-es szélorkán által letarolt erdő látványára (csapadékos időben ugyanitt sártengerre). Alternatív megközelítési útvonalként ajánlható a Magas-Tátra déli oldalában végigtraverzáló „Felső turistaút”, a Magisztrála: a Kőpataki-tó (Skalnaté pleso – a Lomnici-csúcsra vivő kötélpálya átszálló állomása) felől a Morgás-hágón (Sedlo pod Svišťovkou, 2023m) át vezető út komoly szerpentinezéssel ereszkedik alá a Zöld-tavi-völgybe (van benne egy enyhébb láncos szakasz is), télen ez a szakasza lavinaveszélyessége miatt lezárt. A menedékház egész évben nyitva tart, a Tátrai Hegyimentő Szolgálat (Horská záchranná služba – HZS) egyik állandó bázisállomása.

Zöld-tavi menedékház

Az épület belsejébe egy tágas előtéren keresztül jutunk. Itt kényelmesen átöltözhetünk, lecsöpöghetünk, saját szendvicset elmajszolhatunk stb., mielőtt belépnénk az étteremhelyiségbe. A konyha kínálata hozza a „kötelező elemeket”: káposztaleves, sült húsok, édesszájúaknak gőzombóc (azaz buchty), innivalónak tea, kofola, no és persze fácános sör (az étel- és italkínálat természetesen ennél szélesebb, illetve időközben változhat is, ezért a teljeskörű felsorolást mellőzném). Az emeletre már csak a szállóvendégek jogosultak felmenni, méghozzá a lépcsőfordulóban létesített bakancstároló kötelező jellegű igénybevételével (ottalváshoz tehát hozni kell magunkkal benti használatra szánt lábbelit!). Odafent 2, 4, 6, 8 és 12 ágyas, szép tiszta szobákban összesen 56 férőhely biztosított. A helyiségekben központi fűtés van (bánjunk csínján a radiátorok tekerentyűivel, ugyanis igen jó hatásfokkal működik a fűtés). Az alsó és a felső szinten két-két mosdóhelyiséget (női/férfi), a pinceszinten pedig 3 db melegvizes (nem sajtóhiba!) tusolófülkét találunk. Utóbbiban a vízadagolás nyomógombos megoldással működik (egy porció nem tart túl sokáig, de hát takarékoskodni kell a vízzel, így ez érthető). Saját tapasztalat alapján a csapokból folyó víz emberi fogyasztásra alkalmas. A napelemeket és a pótakksikat viszont nyugodtan otthon hagyhatjuk, ugyanis minden szobában van delejforrás. A hely tehát kiérdemli a „wellness-hütte” titulust: a civilizáció szinte egyetlen vívmányát sem kell itt nélkülöznünk a gyönyörű magashegyi környezetben.

Zöld-tavi menedékház

A menedékház árfekvés szempontjából a közepes kategóriába sorolható: 2012-ben a szállás díja 14 €/fő/éj volt (meghatározott szlovák, cseh és osztrák klubok tagjainak csak 7 €), amihez hozzá kell még számítani napi 1 € helyi adót és 2 € ágyneműhuzat díjat. A szállás mellé igényelhetünk ellátást is: a reggeli ára 5,50 €, a vacsoráé pedig 8,50 € (jótanács: ha kérünk ellátást, akkor kizárólag a túrákra szánt ennivalót cipeljük fel, ugyanis igazán emberes adagokat adnak elénk, és a minőségre sem lehet nagyon panasz). A vacsorába egy üveg sör vagy 3 deci bor is beletartozik (ez opcionálisan čaj-ra, azaz teára, vagy ásványvízre is cserélhető).

A háztól jelzett turistaúton 4-5 óra alatt megjárható a Fehértavi-csúcs (Jahňací štít, 2229 m), a Magisztrála folytatásán pedig észak felé a Fehér-tóhoz (Veľké Biele pleso, 1645 m), onnan aztán a Magas-Tátrát a Bélai-Tátrától elválasztó Kopa-hágóhoz (Kopské sedlo, 1750 m) juthatunk el kényelmesen. Gyakorlott hegy- és sziklamászók számára igazi paradicsom a környék, számos lehetőség kínálkozik a szikla- és jégmászásra egyaránt (részletek: Komarnicki-kalauz). Ennek megfelelően többnyire pezsgő élet zajlik a házban, kocaturistáktól a profi mászókig bezárólag sokféle szerzet megfordul itt, mindenféle környékbeli nemzetből. Ha el akarjuk kerülni a nagyobb nyüzsgést, akkor inkább a hét első felében próbálkozzunk, és mindenképpen foglaljunk előre. Ide kapcsolódó információ, hogy a házat majdnem 20 évig közmegelégedésre üzemeltető Juraj Gantner helyébe 2010 novemberétől új bérlő, Tomáš Petrík lépett. Ennek következtében a szállásfoglalás kicsit körülményesebb lett: a tapasztalat azt mutatja, hogy az előző üzemeltető idejében jól működő e-mailes módszer már nem hatékony (nem reagálnak a levelekre), ezért érdemes alapból telefonon próbálkozni. Szintén visszalépés, hogy a menedékház korábban négy nyelven elérhető, részletes információkat tartalmazó honlapja helyett jelenleg (tehát több mint 2 évvel a váltás után) egy nem túl szószátyár, egyedül szlovák nyelven olvasható honlapról tájékozódhat az érdeklődő.

Zöld-tavi menedékház

Végezetül: ne feledjük, hogy a Tátra szlovákiai részén a turistautak többségén november 1 és június 15 között téli zárlat van érvényben! Ez nem érinti a házhoz a Késmárki-Fehérvíz-völgyben vezető utakat, de a Fehértavi-csúcs és a Nagy-Morgás felé vezetőket már igen. Előfordul az is, hogy még a zárlat életbe lépése előtt nagyobb hó esik, vagy a zárlat feloldásáig nem olvad el teljesen mindenhol – ilyen esetben érdemes tájékozódni a lavinahelyzetről. Ez megtehető előzetesen a www.laviny.sk oldalon, de a házban is minden nap kifüggesztik a friss jelentéseket (sajnos csak szlovákul, de némi silabizálással – esetleg helyiek segítségét kérve – ez is értelmezhető).

Verdikt: Meseszép fekvésű, ár/érték arányban jól teljesítő menedékház a Zöld-tavi. Ajánlható akár napi kirándulások cél- vagy köztes pihenőpontjaként, akár többnapos tartózkodás helyszíneként is. A legutóbbi bérlőváltás után néhány dolog megváltozott (nem feltétlenül előnyös irányba), de remélhetőleg a kezdeti visszaesést gyors javulás követi és nemsokára ismét egy minden téren látogatóbarát légkör fogja jellemezni a házat.

Írta: Budai Péter

Legutóbbi frissítés: 2013.04.18.

Olvasói megjegyzések

Neked milyen tapasztalataid vannak a házzal kapcsolatban? Oszd meg véleményed a Facebook segítségével!